Peter Zonneveld

februari 9, 2017 Interviews 0 Comments

line-thumb-square

Vroeger wilde hij astronaut worden, maar al die natuurkunde paste uiteindelijk toch niet bij zijn hang naar afwisseling. Al treinend in de Trans Mongolië Express kwam hij op het spoor van consultant, maar dan wel met een technische component. En waar kun je dan beter gaan werken, dan bij een organisatie met dezelfde naam als je studentenvereniging? En zo begon de carrière van junior Mendix consultant Peter Zonneveld bij Magnus.

Vertel eens wat over jezelf. Wie ben je en waar kom je vandaan?

Ik ben Peter, 26 jaar geleden geboren in Leidschendam. Op mijn tweede ben ik naar Zwitserland verhuisd. Daar heb ik tot m’n zevende gewoond en een paar jaar op een Amerikaanse internationale school gezeten, dus ik spreek heel Amerikaans Engels. Daarna zijn we terug naar Nederland gegaan en in het Hoge Noorden gaan wonen, dat is een dorpje in de buurt van Assen. Op mijn 18de ben ik naar Groningen verhuisd, waar ik Biomedical Engineering gestudeerd heb. Na mijn studie besloot ik naar Amsterdam te verhuizen, daar woon ik nu.

Wat wilde je vroeger worden als je later groot was?

Astronaut, ik ben een enorme Star Wars fan. Ik was echt gefascineerd door sterren en sterrenstelsels. Dat idee heb ik best lang volgehouden. Op een gegeven moment ging ik naar een studiebeurs en vroeg ik aan iemand die Sterrenkunde studeerde wat je dan eigenlijk allemaal moet doen bij deze studie. Toen hij zei: “Alleen maar Natuurkunde”, ben ik eigenlijk een beetje afgeknapt. Dat is niet helemaal mijn ding, teveel focus op één gebied. Een vriend van mij ging biomedical engineering in Eindhoven studeren. Op zich zag ik dat wel zitten, ik had me alleen voorgenomen om bij een medisch gerelateerde studie te kiezen voor Groningen. Dat vind ik een hele leuke stad en het medische aspect is daar groter. En een wat gemêleerder publiek dan bij een TU.

Biomedical engineering in Groningen, wat houdt deze studie in?

Het is eigenlijk gewoon medische apparatuur ontwikkelen en verbeteren. Van een kleine chip die je in je lichaam bouwt tot aan een grote MRI scanner, of de software daarvoor. Het is een heel breed vakgebied. Ik ben zelf gespecialiseerd in protheses en ortheses, biofysica. Mijn afstudeerproject was bij Philips, ik heb me bezig gehouden met het verbeteren van scheerapparaten. Aan de hand van 3D scans heb ik een soort software ontwikkeld die al de plaatjes van de huid kon analyseren. Zodat we konden beoordelen hoe goed het scheerresultaat is. Het was een mooi project bij een gaaf bedrijf, toch ben ik er toen wel achter gekomen dat ik niet verder wilde in het onderzoek. Nog vier jaar studeren voor mijn PhD sprak me niet aan. Ik was echt toe aan een leuke job.

Hoe ben je bij Magnus terecht gekomen?

Na mijn studie vond ik dat ik het wel verdiend had om eerst een grote reis te maken. Ik heb samen met een vriend de Trans Mongolië Express gedaan. In vier weken zijn we helemaal vanaf Moskou naar het oosten van Rusland geweest, door Mongolië. En van Beijing door naar Hong Kong.
Tijdens mijn reis heb ik me drie dingen voorgenomen: richting Randstad vertrekken (naar de grote stad), fitter worden, en consultant worden, maar wel op iets van een technisch gebied. Ik ging op zoek naar welke bedrijven er bij pasten en al vrij snel kwam ik Magnus tegen. Dezelfde naam als mijn studentenvereniging, dus dat had gelijk mijn interesse. En een iets kleiner clubje dan zo’n groot bedrijf waar veel van mijn vrienden bij zitten. Tegelijkertijd komt het qua klanten nog wel behoorlijk overeen.

Wat doe je precies bij Magnus?

Ik ben Mendix consultant, ik vertaal problemen van klanten naar werkende IT oplossingen binnen dat framework. Ik overleg met de klant wat ze precies willen en hoe dit eruit moet komen te zien en vervolgens vertaal ik dit naar de applicatie. Ik zie mezelf als een grote vertaler.

Hoe ziet jouw week eruit?

Dat wisselt per week, in principe ben ik drie dagen op kantoor en twee dagen per week bij de klant. Soms ben ik met twee projecten tegelijk bezig, dan weer een tijdje fulltime op een project. Vorige week was ik druk met het maken van een voorstel en een plan van aanpak, meer sales dus. Ik vind vooral de afwisseling leuk. Vrijdag is een beetje ‘thuiskomdag’, dan komt iedereen weer terug op het honk. Sommige collega’s zitten vier dagen per week bij de klant, dan is het leuk om ze weer een keer te zien. Het is ook een handige dag voor practice meetings en afspraken met collega’s. Dat werkt toch iets makkelijker dan via Skype.

Vertel eens over je laatste project.

Bij mijn laatste project hebben we voor een klant een slim verzekeringsprogramma gebouwd, waarbij je al je gegevens invoert in een slimme vragenlijst. Uit jouw antwoorden blijkt wat voor vragen er gegenereerd moeten worden. Uiteindelijk komt er een risicocategorie uit, en de dekking die je nodig hebt, meteen met de berekende premie. Dit wordt ingevuld door de administratie en die koppelt het aan je polis. Het is een slimme opzet voor verzekeringen, zodat je het maximale resultaat eruit haalt en alles goed wordt vastgelegd en gedocumenteerd.

Je bent onderdeel van het Mendix team. Waarvoor bellen collega’s jou?

Door mijn laatste project heb ik inmiddels veel ervaring met testbegeleiding. Meer het menselijke aspect, dat vind ik sowieso erg leuk, dat je veel met mensen bezig bent. En niet alleen maar naar je schermpje aan het turen bent.
Het is grappig om te zien dat je na een jaar al gevraagd wordt naar kennis gerelateerde zaken. Wat je een jaar geleden nog moeilijk vond is nu al peanuts, appeltje eitje. En na een jaar in dienst weet ik van drie branches al redelijk goed hoe ze in elkaar zitten; verzekeringen, retail en media.
Het allerleukste van mijn werk vind ik de diversiteit en de vreemde problemen. Dat je dan ineens in een andere branche een project doet en uitdagingen hoort waar je nooit over nagedacht hebt. En als je dan eenmaal zo’n project gedaan hebt, kun je nooit meer objectief naar zo’n proces kijken. Als ik iets online bestel denk ik direct aan alle stappen die daarna plaatsvinden in het proces, je zit zo in de materie. Je begrijpt het hele proces, dat maakt het heel leuk.

En wat kun jij van je collega’s leren?

Ik vind het altijd heel knap dat iedereen precies to the point kan komen. Als ze problemen zien, weten ze direct wat er aan de hand is en hoe ze dit moeten aanpakken. Ze kunnen het heel concreet, kort en bondig vertellen. Ik ben zelf nogal lang van stof, dus daar kan ik nog wel wat van leren.

Hoe zou je het Mendix team omschrijven?

Heel gezellig, heel open, heel relaxed. Iedereen is lekker gedreven en ambitieus, maar niet vervelend ambitieus. Bij grotere bedrijven hoor je wel dat er drie plekken beschikbaar zijn voor promotie, en dan moeten ze het onderling maar uitvechten. Hier gunnen mensen elkaar alles. Dat is fijn, want dat stimuleert je. Laatst hadden we met de Young Professionals een overleg, toen kwamen we erachter dat iedereen zo zijn eigen stukje heeft. Dat is grappig om te zien, je begint hetzelfde, maar iedereen pakt zo zijn eigen rol en specialiteit. Je krijgt heel veel kansen en alle ruimte om deze te pakken. Als je je wilt verbreden en verdiepen juichen ze dat alleen maar toe.

En wat vertel je je vrienden over Magnus?

Wat ik voornamelijk tegen mijn vrienden vertel is dat we projecten doen voor grote klanten met grote uitdagingen, en het als relatief klein clubje altijd goed voor elkaar weten te boksen. Maar wel op een hele leuke, vriendelijke manier. Het is altijd gezellig, we werken echt samen met klanten aan een project. Samen uit, samen thuis. Het voelt ook niet als verkapte detachering.

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

De diversiteit, echt die afwisseling. Dan ben ik weer bezig met sales, dan meer technisch, op een andere dag weer testbegeleiding, of het maken van ureninschattingen. Het hele pallet van een project en het vertrouwen dat je direct krijgt van Magnus. Dat vind ik persoonlijk het allerleukste. En natuurlijk de gezellige collega’s!

Wat doe je in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd houd ik van gamen, hardlopen en muziek luisteren. Ik analyseer graag songteksten en probeer dan de dieperliggende gedachte van de artiest erbij te doorgronden. Wat bedoelen ze nu echt? En bij het luisteren naar albums van artiesten probeer ik de grote lijn daarin te vinden. Sommige artiesten maken een album met een bepaald geluid dat dan in elk nummer terugkomt. Dat vind ik leuk om uit te zoeken.

Wat zijn jouw tips voor starters?

Zoek uit wat je echt wilt, waar je passie ligt, kijk vooral goed rond wat er allemaal is. Het is verleidelijk om bij het grootste kantoor en voor de grootste baan te gaan, maar de vraag is of je hier echt gelukkig van wordt. Je kunt beter kijken wat voor gevoel je erbij krijgt. Als iets je leuk lijkt, probeer het dan gewoon, wees vooral niet bang om een keuze te maken. Misschien zal het in het begin niet allemaal even makkelijk gaan, maar uiteindelijk zal het het waard zijn.